طبق گفته ماده 100 ساختمان، مالکان ملک های واقع شده در محدوده خدماتی باید قبل از شروع ساخت و ساز از شهرداری منطقه خود پروانه ساختمانی بگیرند. شهرداری ها موظف هستند با کارشناسانی که دارند، از فعالیت ساختمان های در حال ساختی که مجوز پروانه ندارند و غیر محصور می باشند جلوگیری کنند. طبق ماده 100 ساختمان جلوی این ساختمان ها گرفته می شود و مالکین برای رسیدگی به کمیسیون ماده 100 ارجاع داده می شوند.
تبصره های ماده 100 ساختمان:
- تبصره یک ماده 100
در مواردی که ساختمان از لحاظ اصولی شهرسازی، معیارهای فنی و بهداشتی را رعایت نکرده باشد و یا بدون پروانه شهرداری شروع به ساخت کرده باشد، شهرداری در طی مراحل قانونی ظرف ده روز جریمه را کتباً ارسال خواهد کرد. در این مدت شما حق کار در آن ساختمان را نخواهید داشت.
- تبصره دو ماده 100
در صورتی که شما بنای خود را اضافه تر بنا کرده باشید و از عدد داخل پروانه ساختمانی بیشتر شده باشد، طبق ماده 100 ساختمان در تبصره دو با توجه به مکان ساختمان رای جریمه برای شما به اجرا در خواهد آمد. این رای متناسب با نوع استفاده شما در فضای ایجاد شده اضافه و نوع ساختمان از نظر مصالح مورد استفاده می باشد. اگر شما در این راه جریمه خود را به موقع پرداخت نکرده باشید شهرداری مکلف است پرونده شما را به کمیسیون فرستاده و رای تخریب را بگیرد.
- تبصره سه
در صورتی که ساختمان شما دارای اضافه بنا باشد و در پروانه شما نوشته نشده باشد، کمیسیون می تواند در صورت عدم ضرورت قلع اضافه بنا را با توجه به معیارهایی اعم از موقعیت ساختمان، رای خود را صادر کند. این رای متناسب با نوع استفاده از فضای اضافه و نوع ساختمان شما از نظر مصالح می باشد. شهرداری موظف است بر اساس این رای به وصول جریمه اقدام کند. جریمه در این راه نباید از 2 برابر کمتر و 4 برابر ارزش معاملاتی ساختمان بیشتر باشد.
- تبصره چهار ماده 100
در صورتی که شما ساختمان خود را بدون کسب پروانه بنا کرده باشید ولی اصول و معیار های فنی و بهداشتی شهرداری را رعایت کرده باشید، جریمه شما به ازای هر متر مربع بنا بدون پروانه، یک دهم ارزش معاملاتی ساختمان یا یک پنجم ارزش سرقفلی ساختمان ( در صورتی که ساختمان ارزش دریافت سرقفلی را داشته باشد) را باید پرداخت کنید. بعد از پرداخت جریمه برگ پایان ساختمان شما صادر خواهد شد.
- تبصره پنج ماده 100
در صورتی که شما پارکینگ را بنا نکرده باشید و یا با اصول بنا نشده باشد کمیسیون طبق موقعیت محله، استفاده از فضای پارکینگ جریمه ای را برای شما در نظر می گیرد. این جریمه حداقل 1 برابر و یا 2 برابر ارزش معاملاتی ساختمان برای هر متر مربع فضای از بین رفته پارکینگ است. بعد از پرداخت جریمه برای شما برگ پایان ساختمان صادر خواهد شد.
- تبصره شش ماده 100
افراد در صورت نوساز کردن ساختمان موظف می باشند مصوب های موجود را رعایت کرده و برهای اصلاحی را رعایت بکنند. اگر نوسازی بدون پروانه و یا بر خلاف پروانه صورت بگیرد شهرداری طبق ماده 100 ساختمان تبصره 6 موظف است جلوی ادامه کار را بگیرد و آن را به کمیسیون اعلام کند.
در مواردی مانند نداشتن استحکام کافی در ساختمان و رعایت نکردن اصول فنی و بهداشتی، شهرداری موظف است به آن ساختمان رسیدگی کرده و صلاحین آن را طبق ماده 100 ساختمان به کمیسیون اعلام کند.
- تبصره هفت ماده 100
مهندس ناظر در طول ساخت موظف است به تمامی مسئولیت های احداث بپردازد، و از لحاظ منطبق بودن ساختمان با مشخصات ساختمان در پروانه و نقشه و محاسبات فنی را بر عهده دارد. در صورت نظارت و پایان کار، ساختمان با مشخصات درج شده مطابقت داشته باشد می تواند آن را گواهی کرده و در زیر برگه آن امضا بزند.
در ادامه به هر یک از تبصره های بیان شده به صورت مفصل خواهیم پرداخت.
احداث بنای بدون پروانه (مجوز)
همان طور که در بالاتر به آن اشاره کردیم مالکین باید قبل از ساخت و ساز ساختمان در محدوده شهر، از شهرداری پروانه که همان مجوز ساخت است را بگیرند. در صورتی که ساختمانی بدون مجوز ساخته شده باشد رأیی که کمیسیون صادر خواهد کرد به 2 حالت متفاوت می باشد که این حالت ها عبارت اند از:
- اگر ساخت و سازی که صورت گرفته است بدون اصول فنی و بهداشتی شهرداری ساخته شده باشد کمیسیون رأی را برای تخریب بنا صادر خواهد کرد.
- اگر ساخت و ساز بدون مجوز صورت گرفته شده باشد ولی اصول فنی و بهداشتی شهرداری در آن رعایت شده باشد حکم صادره پرداخت جریمه خواهد بود. اگر حکم داده شده به پرداخت جریمه باشد، جریمه شما با توجه به متراژ بنایی است که شما بدون مجوز آن را ساخته اید. به ازای هر متر مربع بنا، یک دهم ارزش معاملاتی ساختمان جریمه باید پرداخت کنید. بعد از پرداخت جریمه خود و عوارض قانونی، پایان کار شما صادر خواهد شد.
تخلف تراکم اضافی
مساحت زیربنا در هر ساختمان، در پروانه ی ساخت آن ذکر خواهد شد. حال اگر در حین ساخت و ساز، شما از این مساحت زیربنا، اضافه تر بنا کرده باشید به این کار تخلف تراکم اضافی گفته می شود که طبق ماده 100 ساختمان 2 نوع حکم برای این مورد صادر خواهد شد. حکم اول تخریب و حکم دوم جریمه است.
- اگر ساختمان شما از اصول فنی و بهداشتی شهرداری را رعایت نکرده باشد و یا در ابتدای کار کمیسیون های مربوطه صادر شده را پرداخت نکرده اید، کمیسیون حکم تخریب بنای اضافی را صادر خواهد کرد.
- در حالتی که قلع اضافه بنا ضروری نباشد، کمیسیون حکم به پرداخت جریمه شما را وا می دارد.
در صدور رأی از کمیسیون برای جریمه 2 عامل بسیار مؤثر وجود دارد که شامل نوع استفاده از فضای ایجاد شده و همچنین نوع ساختمان از نظر مصالح می باشد. لازم به ذکر است در رأی کمیسیون موقعیت ملک شما بسیار مؤثر است که در خیابان اصلی، کوچه بن باز، خیابان فرعی، کوچه بن بست و… قرار گرفته است یا خیر.
تخلف مربوط به احداث نکردن پارکینگ
در برخی از ساختمان ها وابسته به مشخصات پروانه ای صادر شده و نقشه موجود ساختمان، احداث کردن پارکینگ کاری ضروری است. حال اگر سازنده بدون توجه به ضوابط، پارکینگ را نسازد و یا بعد از ساخت پارکینگ هیچ گونه رعایتی در اصول فنی بهداشتی شهرداری نشده باشد سازنده مرتکب تخلف شده است.
- در این صورت اگر امکان اصلاح آن وجود داشته باشد برای مثال پارکینگ به صورت کامل ساخته نشده باشد و یا امکان ساخت مجدد وجود داشته باشد حکم صادره طبق ماده 100 ساختمان به اصلاح آن ختم خواهد شد.
- اگر در این ساخت و ساز امکان اصلاح وجود نداشته باشد حکم صادره به پرداخت جریمه ختم خواهد شد.
- اگر پارکینگ بدون رعایت اصول فنی و بهداشتی شهرداری ساخته شده باشد رأی صادره از کمیسیون طبق ماده 100 ساختمان به تخریب ختم می شود.
مستحکم نبودن بنا/ رعایت نشدن اصول شهرسازی، فنی و بهداشتی
در صورتی که ساختمان شما بعد از ساخت و ساز اصول فنی و بهداشتی شهرداری را رعایت نکرده باشد و موجب شود که بنا استحکام لازمه را نداشته باشد، کمیسیون به شما رأی تخریب بنا را خواهد داد. این حکم صادره طبق ماده 100 ساختمان می باشد.
تغییر کاربری در ماده 100 ساختمان
شهرداری موظف است طبق نقشه جامع شهری که تهیه شده است، پروانه ساختمانی را صادر کرده و نوع استفاده از ساختمان را نیز در آن قید کند. برای مثال اگر در پروانه صادر شده نوع استفاده شما از ساختمان غیر تجاری باشد ولی در آن تجارت انجام داده شود، کمیسیون پس از محرز شدن تخلف در مورد تعطیل شدن محل تصمیم خواهد گرفت. اجرای این تصمیم طبق ماده 100 ساختمان از طرف مأموران شهرداری صورت خواهد گرفت.
تخلف مهندس ناظر ساختمان
یکی از اصلی ترین کارهای مهندس ناظر را می توان نظارت وی بر ساختمان تا هنگام ساخته شدن که تماماً بر پایه مشخصات درج شده در پروانه و مجوز صادره باشد و با نقشه مطابقت داشته باشد، بیان کرد. پس از پایان یافتن کار ساختمان باید تایدیه وی بر پایه مطابقت ساختمان با پروانه و نقشه نوشته شده باشد.
اگر در شرایطی مهندس ناظر تخلفی در هنگام ساخت مشاهده کرده و اعلام نکند و یا بر خلاف واقع به شهرداری اعلام کند، پرونده آن ساختمان در ماده 100 ساختمان قرار خواهد گرفت. شهرداری موظف است طبق این قانون تخلف مهندس ناظر را به سازمان نظام مهندسی اعلام کرده و گزارش وی را رد کند.
تجاوز به معابر شهر
تجاوز به معابر شهر در صورتی بروز پیدا می کند که مالک بنا در هنگام ساخت و یا نوسازی بدون پروانه و یا در خلاف پروانه و با رعایت نکردن برهای اصلاحی صادر شده از شهرداری و مراجع مربوطه، شروع به ساختن ساختمان جدید کرده باشد و یا ساختمان وی به نحوی از ملک سابق خود بزرگ تر و یا در ملک های شهرداری تجاوز کرده باشد. این تخلف در تبصره 6 ماده 100 ساختمان نوشته شده است. این ساختمان ها به صورت فوری دولت با پرداخت ارزش ملک به مالک و خراب کردن آن طرح خود را به اجرا در خواهد آورد.
لازم به ذکر است که تمامی قوانین و تبصره هایی که توسط شهرداری تعیین می شود و به اجرا در می آید، جهت پیشگیری از هرج و مرج و رعایت حقوق شهروندی است؛ به منظور احترام به این حقوق و اثبات فرهنگ شهروندی و همچنین مصون ماندن از عوارض و جریمه های آتی، پیروی از قوانین مذکور توصیه می شود. درصورت بروز هر گونه سوال با کادر مشاوره مجرب ما در ارتباط باشید.