ژئودیتا

نقشه برداری زیر زمینی چیست؟

این نوع از نقشه برداری در لاتین به نام under ground surveying خوانده می شود. نقشه برداریزیر زمینی یکی از نیازمندی ها برای طراحی تونل ها و معادن می باشد که مهندسان با استفاده از این اطلاعات مسیر های حفاری را در زیر زمین اجرا خواهند کرد و پستی بلندی ها و سنگ های موجود در داخل زمین را به راحتی از سر راه خود بر خواهند داشت. این حوزه شامل نقشه برداری های معادن، تونل، مترو و.. می باشد. شایان ذکر است که این نقشه ها روی سطح زمین نقشه برداری می شود. این نوع از نقشه ها برای حفاری هایی اعم از تونل، معادن و… است. در ادامه مطلب به بررسی کامل این حوزه خواهیم پرداخت.

نقشه برداري زير زميني

از نقشه برداری زیر زمین چه می دانید؟

این نوع از نقشه برداری شامل طراحی های تونل، عملیات های اجرا، هدایت حفاری، برداشت فضای موجود طبیعی و برداشت فضای مصنوعی در زیر زمین می باشد که برای تهیه نقشه های با در نظر گرفتن شرایط خاص این نقشه برداری ها در زیر زمین به وجود می آید. این نقشه ها به گونه ای پیشرفت کرده است  که این توانایی را به مهندسین داده است که تونل زمینی در زیر دریا را به وجود آورند.

از دیگر خدمات ما:تعیین قدمت بنا و تفسیر عکس هوایی کل کرج

كلا نقشه برداري زير زميني شامل موارد زير مي باشد:

  • نقشه برداري از زير زمين
  • طراحي (deign) در مرحله شروع پروژه

انواع نقشه برداری زیر زمینی کدام اند؟

در نقشه برداری های زیر زمینی از دستگاه های مخصوص استفاده می شود

انواع نقشه برداری های زیر زمینی عبارت اند از:

نقشه برداری تونل

تونل ها که به لاتین به آن ها tunnel می گویند. دالان هایی می باشند که طویل و عریض اند، به صورتی است که در 2 طرف باز هستند که با استفاده از آن جریان هایی اعم از آب و سیلاب عبور می کند و حتی جاده ها و ریل ها و در برخی از موارد نیز جریان گاز از آن عبور می کند.

برای نقشه برداری تونل ها نیازمند به حفاری زیر زمین می باشد، این نقشه برداری ها دارای دستور العمل هایی خاص می باشد که باید آن ها را برنامه ریزی و تنظیم کرد. یکی از اصلی ترین بخش های نقشه برداری در تونل ها پیاده سازی خط آکس مسیر در روی زمین می باشد که سپس آن را به داخل تونل انتقال می دهند.  

برای سفارش نقشه برداری می توانید با شماره های درج شده تماس بگیریدنقشه برداری در استان البرز

مراحل نقشه برداری زیر زمینی تونل

در اولین مرحله برای نقشه برداری زیر زمینی برای تونل ها، نقشه برداری اولیه و مقدماتی بر روی سطح زمین را انجام می دهند. از وقتی که مهندسین شروع به ساخت و ساز و حفاری تونل می کنند نیازمند آن است آکس را در نظر بگیرند و مسیر تونل مدام چک شود تا انحرافی در این راه رخ ندهند. برای تونل هایی که دارای طول کم می باشند مهندسین می توانند به راحتی از پس  نقشه برداری زیر زمینی، فرایند را کنترل کنند

. اما برای پروژه های بزرگ تر مانند متروها نیازمند به مهندسین مجرب می باشند که بتوانند در هنگام بروز مشکلات احتمالی آن ها را بر طرف کنند. تونل هایی نظیر پروژه های مترو و… نیازمند به حفاری های طویل است که محور افقی موجود را در یک مسیر ثابت نگه دارد.

نقشه برداری معادن

معدن ها محل هایی می باشند که در زیر زمین قرار دارند و در درون آن عناصر معدنی و مختلف جای گرفته است. مهندسین با حفر این معادن مواد و عناصر را در دسترس خود قرار می دهند.

در هنگام حفر معدن اکتشاف، بهره برداری، آماده سازی و استخراج مواد با استفاده از نقشه برداری معادن صورت می گیرد. در نقشه برداری زیر زمینی برای معادن به دلیل عملیات حفاری سرعت این نقشه برداری نسبت به نقشه برداری سطحی کمتر می باشد.

از دیگر خدمات ماتهیه نقشه یو تی ام در کرج

انواع پروژه هایی که در نقشه برداری معادن می توانند اجرا شوند، کدامند؟

انواع پروژه هایی که مهندسین نقشه برداری در نقشه برداری معادن می توانند به اجرا در آورند عبارت اند از:

  • اجرایی کردن و عملیات حفاری مرتبط با سازه های زیر زمینی مورد نیاز
  • طراحی انواع تونل و سازه های تونلی مرتبط با آن
  • تهیه نقشه ها و پلان های طبقات معادن و تهیه پروفیل های طولی در کف و سقف تونل ها
  • چاه

از دیگر مواردی که با استفاده از نقشه برداری زیر زمینی صورت می گیرد حفره چاه و گمانه می باشد. چاه به اصطلاح دالان های قائمی است که مکان هایی برای ورود و خروج بهزیر زمین را تأمین خواهد کرد. این چاه ها در برخی از کشور ها همانند ایران و کشور های آسیایی و اروپایی به شکل دایره مرسوم می شود و در آمریکا به صورت مستطیل حفر می شود.

خطرات و شرایط موجود در هنگام نقشه برداری زیرزمینی

نقشه برداری زیر زمینی دارای خطرات و چالش های زیادی می باشد

نقشه برداری زیر زمینی به دلیل داشتن چالش های متفاوت و خطرناک همانند اشتعال مواد گازی در محل هایی که نور کم می باشد و اجبار به استفاده از نور های اشتعال زا می باشد، می تواند کار نقشه بردار را برای مهندس سخت تر کند.

در این نوع از نقشه برداری مانند نقشه برداری مترو ها به دلیل کم بودن فضای کاری در آن، موارد کنترل نقشه دچار کاهش درجه آزاد می باشد و وسایلی که برای حفر آن نیاز است را نمی توان با شرایطی مانند فضای بازمورد استفاده قرار داد و در نتیجه این کار نیازمند به مهارت های مهندس نقشه بردار می باشد.

از یکی از اصلی ترین خطراتی که در نقشه برداری زیر زمینی وجود دارد می توان به احتمال تخریب و ریزش تونل ها اشاره کرد و یا همچنین ممکن است در داخل زمین های سست و نشت کرده، ورود آب های سطحی به داخل حفره اشاره کرد. چرا که مهندس نقشه بردار به دلیل وجود میدان مغناطیسی در زیر زمین، در استفاده از قطب نما بسیار محدود می باشد.

باد هایی که در تونل ها بر اثر جریان هوایی که در زیر زمین ایجاد می شود می وزند نیز باعث بهم زدن تعادل شاقول های متصل به تونل می شود. یکی از مواردی که در هنگام نقشه برداری ممکن است رخ دهد تکانه ها و لرزش هایی می باشد که ناشی از حفاری های دیگر مناطق است که باعث اختلال در تنظیم های تراز دستگاهی می شود.

از دیگر خدمات ما:تهیه نقشه توپوگرافی در کرج و استان البرز

یکی دیگر از چالش هایی که مهندسین نقشه بردار در زیر زمین با آن مواجه می باشند می توان به اختلال دستگاه های ارتباطی مانند بی سیم ها و سایر دستگاه ها مانند جی پی اس و… اشاره کرد. که کار نکردن این دستگاه ها یکی از موارد سختی کار در این حوزه می باشد.

روش های نقشه برداری زیر زمینی و مراحل آن

  • نقشه برداری زیر زمینی از مواردی می باشد که برای آن از روش نقشه برداری زیر زمینی که به اصطلاح مهندسی به آن ژئودزی گفته می شود استفاده خواهد شد.
  • از یکی دیگر از روش هایی که مهندسین در این راه از آن ها استفاده می کنند می توان به روش موسوم که همان فتوگرامتری می باشد اشاره کرد. این روش برای فاصله های کوتاه برد می باشد که بسیار دقیق است و برای حفر تونل ها و مقاطع عمقی کوتاه داخل زمین کاربرد دارد.
  • روش هیدروگرافی یکی دیگر از روش ها برای نقشه برداری زیر زمینی می باشد که برای معادن و حفاری های زیر دریا از آن استفاده می کنند. در مراحلی که مهندس نمی تواند به صورت زمینی نقشه برداری را انجام دهد از این روش استفاده می کند.

در پروژه های زیر زمینی در شروع کار باید اکتشافات و طرح اولیه را انجام دهند که این امر به منظور راه اندازی پروژه معدنی در سطح و عمق می باشد که برای گمانه زنی تشخصی لایه بندی زیرین خاک نیز انجام می شود.

در مرحله دوم ایجاد شبکه ژئودزی در منطقه در اولویت قرار دارد که با استفاده از آن بتوان تمام مناطق محل را مورد نظر قرار داد و شکل هندسی را رسم کرد که با ایجاد این شبکه مقاومت لازمه را داشته باشد. برای آن که مهندس بتواند مختصات نقطه گذاری را با دقت بالایی انجام دهد نیازمند به شبکه ژئودرزی می باشد.

تولید نقشه و طراحی پروژه در این مرحله صورت می گیرد که طراحی و حفر تونل نیازمند به ایجاد شبکه ژئودرزی می باشد و این شبکه می تواند کمک بسزایی در طراحی نقشه زیر زمینی انجام دهد.

اگر قصد خرید ویلا در تهراندشت دارید روی لینک زیر کلیک کنیدخرید ویلا در تهراندشت

اصطلاحات نقشه برداري زير زمينی

اصطلاحاتی که شما باید با آن ها برای نقشه برداری زیر زمینی آشنایی  داشته باشید عبارت اند از:

زیر زمین

به لاتین این کلمه UNDER ground می باشد که به عوارض قابل دسترسی و همچنین طبیعی در داخل زمین گفته می شود.

معدن

به لاتین این کلمه MINE می گویند که به مجموعه ای از تأسیسات زمینی و دانال های زیر زمینی گفته می شود که به منظور هدف های خاصی احداث می شوند. به محلی که مواد معدنی در آن تجمع پیدا می کند نیز معدن گفته می شود.

گالری

به لاتین این کلمه Gallery می باشد که دانال های افقی در زیر زمین می باشند که از یک طرف مسدود می باشند و یکی از راه های ورود به داخل زمین به حساب می آید. گالری به 3 نوع دسته بندی می شوند که عبارت اند از اصلی و فرعی، اکتشافی و آماده سازی.

تونل

به لاتین این کلمه tunnel نام دارد. تونل ها دالان های عریضی برای عبور می باشند که از جفت طرفین باز می باشند و به انواع مختلفی اعم از مایل، مارپیچ و افقی وجود دارد.

چاه

چاه ها گالری های قائم می باشند که برای ورود به داخل زمینکاربرد دارند و ورودی آن ها ممکن است به شکل دایره و با مستطیل باشد. به این کلمه با لاتین shaft گفته می شود.

رمپ

رمپ ها و یا همان شیب گذر ها تونل هایی می باشند که دارای شیب هستند و برای اتصال بین طبقه های مختلف یک معدن به کار می رود و مهندسین به اصطلاح به آن ها بالارو و یا پایین رو دوبل گفته می شود. لایت این کلمه نیز Ramp می باشد.

گمانه

گمانه ها چاه های کم قطر و عمیقی می باشند که برای نمونه برداری از لایه های زمین از آن ها استفاده می کنند و برای جهت دادن به امتداد های حفاری نیز به کار می روند و این گمانه ها در نوع های راهنما و اکتشافی به کار می رود. لاتین این کلمه نیز به صورت soundage می باشد.

حفاری

این کلمه برای پیشروی در امر گود برداری های زیر زمینی است که به وسیله ماشین های حفاری و یا اکتشافی صورت می گیرد.

شرايط خاص نقشه برداري در زير زمين

  • محدودیت استفاده از وسایل روشنانی، تاریکی، عدم نور کافی برای معادنی که دارای گاز های قابل اشتعال می باشند.
  • تهدید در تخریب و ریزش تونل ها در صورت عدم پوسته گیری در زیر زمین ها
  • محدودیت فضا، محدود شدن کنترل های نقشه برداری، کم شدن درجه آزادی، کاهش دقت کار
  • گاز های خفه کننده ناشی از مواد معدنی
  • امکان فرو رفتن در زمین های سست و یا امکان سقوط در چاه
  • ورود آب های سطح الارضی به زیر زمین
  • وجود اختلالات مغناطیسی در زیر زمین که ناشی از مواد آهنی می باشد و باعث بروز مشکلات کار قطب نماها می شود.
  • كار نكردن دستگاه های مخابراتي مثل بي سيم و موبایل و همچنين گيرنده هاي GPS در زير زمين
  • وجود جريانات هوا در داخل تونل و به هم زدن تعادل شاقول هاي آويزان در تونل
  • تكانه ها و لرزش هاي زير زميني ناشي از عمليات حفاري ( آتش كاري) و مشكل به هم خوردن تراز دستگاه هاي نقشه برداري و جا به جا شدن ايستگاه ها
  • سختی کار بالا

مراحل طراحي پروژه هاي زير زمينی

  • اكتشاف مقدماتي (مطالعه اوليه)

برای پروژه های معدنی به وسیله سطحی و نیمه عمقی و برای پروژه های عمرانی به وسیله گمانه زنی و تشخیص دادن لایه های زمین صورت می گیرد.

  • ايجاد شبكه ژئودتيك در منطقه مورد نياز

نقاط و تمام منطقه مورد نظر را در پوشش خود قرار می دهد. شکل هندسی رسم شده برای حفاری باید متناسب باشد یعنی شبکه باید دارای استحکام کافی باشد. در این مرحله مختصات ها باید با دقت بالایی محاسبه شوند.

  • تهيه نقشه هاي مورد نياز جهت طراحي تونل
  • طراحي پروژه مورد نظر

خصوصيات وسايل و تجهيزات نقشه برداري زير زمينی

وسایل و تجهیزاتی که برای نقشه برداری زیر زمینی از آن ها استفاده می شود باید دارای ویژگی های زیر باشد:

  • سبك
  • داراي نور داخلي
  • مقاوم در برابر رطوبت
  • دقيق
  • ساده
  • كم حجم
  • امكان سانتراژ از ايستگاه سقفي
  • مقاوم در برابر گرد و غبار
  • مقاوم در برابر تغييرات
  • مقاوم در برابر ضربه

شاقول در نقشه برداری زیر زمینی

یکی از مهم ترین تارگت ها برای زیر زمین شاقول ها می باشند که دارای کاربرد بالایی هستند و دارای انواع مختلفی می باشند که عبارت اند از:

  • شاقول زنجيره اي
  • شاقول اپنيكي وايزري
  • شاقول ساده
  • شاقول چاه

وسايل طول يابي در زير زمين کدام اند؟

  • مفتول های مدرج آويزان
  • تراز ياب با تئودوليت
  • شاقول
  • قرماي معمولي
  • طول يابه های الكترونيكي (EDM)
  • وسايل جانبي مخصوص

وسايل اندازه گيري زاويه در زير زمين

  • ژيروتئودوليت ها
  • تئودوليت معمولي
  • تئودليت هاي ليزري
  • تئودوليت هاي آويزان

وسايل تراز يابي در زير زمين

برای ترازیابی در نقشه برداری زیر زمینی باید دوربین های ترازیاب داشته باشیم. این دوربین ها در زیر زمین تفاوت های زیادی با یکدیگر دارند. از تفاوت این دوربین ها می توان به مقاومت آن ها در برابر سرما، مقاومت در برابر گرما، مقاومت در برابر گرد و غبار، مقاومت در برابر ضربه و… را در نظر داشت. لازم به ذکر است این دوربین ها دارای دقت های اندازه گیری متفاوتی می باشند. این دوربین ها توانایی اندازه گیری در فواصل کوتاه را نیز دارند.

خصوصيات شاخص در زير زمين

  • حفره ها باید كوتاه باشد در حد يك و نيم تا سه متر كه به صورت كشوئي ارتفاع آن تغيير مي كند.
  • تقسيم بندي آن طوري باشد كه بتوان سريع و راحت قرائت كرد.
  • سطح آن روشن باشد تا بتوان در تاريكي از آن استفاده كرد.

سخن آخر

به عملیات هایی که در زیر زمین برای اهدافی همانند اکتشاف و بهره مند شدن بشر از معادن و ذخیره های طبیعی طراحی و اجرا می شود نقشه برداری زیر زمینی گفته می شود و با استفاده از آن مهندسین باید طراحی و حفر کردن تونل ها را به اجرا در آورند.  از همراهی شما سپاسگذاریم!

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پیمایش به بالا