توپوگرافی و هدایت آب های سطحی

امروزه با افزایش بارش باران و زیاد شدن آب‌های سطحی، مدیران در تلاش هستند که برای هدایت این آب‌ها چاره‌ای بیندیشند.یکی از اقدامات مهمی که در این زمینه می‌توان انجام داد، ترسیم نقشه‌ی هدایت آب‌های سطحی می‌باشد.

آب ‌های سطحی برای این‌که بتوانند به صورت بهینه به کار گرفته شوند و عاملی برای تخریب به شمار نروند، می‌بایستی توسط یک نقشه‌ی مهندسی هدایت شده و در مکانی امن تجمع کنند.

امروزه ترسیم نقشه با اهداف خاصی صورت می‌گیرد که یکی از آن‌ها می‌تواند هدایت آب‌های سطحی باشد. نقشه‌ها انواع مختلفی دارند که یکی از آن‌ها توپوگرافی است. برای این‌که بدانیم نقشه‌ی توپوگرافی چیست و چگونه عمل می‌کند، ابتدا باید این اصطلاح را برایتان تعریف کنیم. در ادامه‌ی این مقاله با ما همراه باشید.

توپوگرافی چیست؟

محققان برای این‌که بتوانند از سطح زمین استفاده‌ی بهینه‌ای داشته باشند، ابتدا باید به مطالعه‌ی پدیده‌ای سطح زمین بپردازند تا بتوانند عوارض طبیعی مانند کوه، دره، دریا و… و عوارض مصنوعی مانند جاده، خانه، ساختمان‌ها و.. شناسایی کنند. به این کار عارضه نگاری یا اصطلاحاً توپوگرافی گفته می‌شود. توپوگرافی با استفاده از روش‌‌های مختلف سنجش از دور و نقشه‌برداری انجام می‌گردد.

یکی از روش‌های انجام توپوگرافی، روش نقشه‌برداری می‌باشد. در این روش محققان از نقاط مختلف زمین تصویر برداری می‌کنند و آن را در قالب یک نقشه ارائه می‌دهند.

روش دوم در انجام، روش سنجش از دور می‌باشد. در این روش محققان با استفاده از ابزارهایی مانند رادارهای پیشرفته، ماهواره‌های هوا فضا، تصویر برداری هوایی و فتوگرامتر می‌توانند از راه دور از پدیده‌های سطح زمین عکس‌برداری کرده و آن را در قالب یک نقشه ارائه دهند.

حال اطلاعاتی که از این طریق به وجود آمده‌است را در قالب یک نقشه‌ برای هدایت آب‌های سطحی و دیگر امور مربوطه به کار می‌گیرند. توپوگرافی انواع مختلفی دارد که با توجه به هدف محقق، انتخاب می‌شود.

انواع توپوگرافی عبارتند از:توپوگرافی کارستی، توپوگرافی گیاهی، توپوگرافی کوهستانی، توپوگرافی بارانی و توپوگرافی ارتفاعی.

حال می‌خواهیم بدانیم نقشه‌ی توپوگرافی چیست و چه کاربردی در هدایت آب‌های سطحی دارد. در ادامه‌ی این مقاله با ما همراه باشید.


انجام توپوگرافی با کمترین قیمت و بالاترین کیفیت ممکن

استعلام هزینه و دریافت خدمات

تماس مستقیم

نقشه‌ی توپوگرافی چیست؟

همان‌طور که گفتیم استفاده از این ابزار برای هدایت آب‌های سطحی لازم است. بنابراین ابتدا باید بدانیم که نقشه‌ی توپوگرافی به چه نقشه‌ای گفته می‌شود.

توپوگرافی یک ابزار همگانی و پرکاربرد به شمار می‌رود که در آن تمام اطلاعات مربوط به عوارض طبیعی زمین و عوارض مصنوعی زمین ثبت شده‌است.

برای نمایش دادن پستی‌ها و بلندی‌ها و دیگر عوارض موجود بر روی زمین بر روی طرح توپوگرافی زمین، از رنگ‌های مختلفی  استفاده می‌کنند که هر کدام از آن‌ها نمایانگر یکی از اجزای طبیعت می‌باشد.

نقشه‌های توپوگرافی در بیشتر پروژه‌های کاری به عنوان یک نقشه‌ی اصلی و پایه به شمار می‌روند که می‌توان نقشه‌های دیگر را بر اساس آن‌ها طراحی کرد.

همان‌طور که گفتیم، یکی از اموری که در آن از این ابزار استفاده می‌شود، هدایت آب‌های سطحی می باشد که ما در ادامه‌ی این مقاله کاربرد نقشه‌ی توپوگرافی در هدایت آب‌های سطحی را برایتان توضیح می‌دهیم.

کاربرد نقشه‌ی توپوگرافی در هدایت آب‌های سطحی چیست؟

طبق گفته‌های پیشین، نقشه‌های توپوگرافی طرح هایی هستند که در آن انواع پدیده‌های طبیعی و مصنوعی نمایش داده می شود. نقشه‌های topography در علوم و حوزه‌های مختلفی مانند حوزه‌ی  علوم زمین شناسی و علوم مهندسی کاربرد دارند.

در زمین شناسی از topographic map برای علومی همچون آب شناسی، خاک شناسی،  زمین شناسی، علم ژئومورفولوژی و جغرافیا استفاده‌های گسترده‌ای می‌شود. در این علوم، استفاده از این ابزار یکی از اصلی‌ترین و پایه‌ترین کار به شمار می‌رود که با استفاده از آن می‌توان سطح زمین را به راحتی مطالعه کرد.

در علوم مهندسی نیز از آن در شاخه‌هایی همچون علوم معماری، علوم فنی مهندسی، علم معدن و علم نقشه‌برداری استفاده‌ی گسترده‌ای می‌شود. در چنین علومی تهیه‌ی نقشه‌ی توپوگرافی یکی از اصلی‌ترین کارها برای انجام عملیات مختلف به شمار می‌رود.

سایر خدمات: انجام تفکیک اراضی و قطعه بندی

علاوه بر این از آن ها در مدیریت شهرها،  بهره‌برداری از محیط زیست و جنگل‌ها، علوم مربوط به نظام و دیگر حوزه‌ها استفاده می‌شود.

امروزه یکی از موضوعات اصلی و مشغله‌ی مدیران برنامه‌ریزی امور طبیعی، هدایت آب‌های سطحی به سوی سدها می‌باشد. این مدیران چاره‌اندیش برای هدایت آب‌های سطحی نیازمند نقشه‌های مخصوصی هستند تا بتوانند با استفاده از آن عوارض طبیعی و مصنوعی موجود در سطح زمین را شناسایی کرده و با توجه به آن‌ها آب‌های سطحی را هدایت کنند.

شما می‌توانید برای کسب اطلاعات بیشتر و تهیه‌ی نقشه‌ی توپوگرافی توسط مهندسین برجسته‌ی ما، با ما در تماس باشید.

اجزای نقشه‌ی توپوگرافی چه چیزهایی هستند؟

نقشه‌های توپوگرافی موجود از اجزای مختلفی تشکیل می‌شوند که وجود هر یک از این اجزا برای ترسیم آن ها بسیار مهم است. این اجزا عبارتند از:

  • مقیاس نقشه: مقیاس نقشه وظیفه‌ی نشان دادن فاصله‌‌ی عوارض زمین با یکدیگر را بر عهده دارد. در توپوگرافی عمدتاً مقیاس به صورت کیلومتری در نظر گرفته می‌شود و می‌تواند فاصله‌های موجود بر روی نقشه را نمایش دهد.
  • لجند نقشه: لجند، همان راهنمای نقشه است که پستی‌ها و بلندی‌ها و عارضه‌های مختلف زمین در روی آن با استفاده از رنگ‌های مختلفی نمایش داده می‌شوند. لجندها راهنمای خواندن نقشه هستند. بنابراین استفاده از یک لجند مناسب می‌تواند انواع عارضه‌های زمین را به صورت واضح به مخاطب نمایش دهد و مخاطب را برای انجام امور خود راهنمایی کند.
  • عنوان : عنوان نقشه همان موضوعی است که قرار است نقشه در مورد آن توضیح دهد. همان‌طور که پیش‌تر گفتیم، topography انواع مختلفی دارند و در زمینه‌های مختلفی فعالیت می‌کنند. برای مثال اگر عنوان نقشه گیاه شناسی باشد، خود نقشه نیز محل قرارگیری گیاهان بر روی زمین را نمایش می‌دهد.
  • منحنی تراز: منحنی‌های تراز، علاوه بر نمایش دادن میزان پستی‌ها و بلندی‌های زمین، می‌توانند ارتفاع واقعی این عوارض را بر روی نقشه مشخص کنند.
  • علامت شمال: علامت شمال نیز یکی دیگر از راهنمایان نقشه به شمار می‌رود که مختص نشان دادن قسمت شمالی عوارض زمین است.

طریقه‌ی خواندن نقشه‌ی توپوگرافی

زمانی که مهندسین برای هدایت آب‌های سطحی یک نقشه‌ی توپوگرافی را تهیه می‌کنند، برای این‌که دیگران بتوانند این نقشه را بخوانند راهنماهایی را بر روی نقشه قرار می‌دهند.

برای خواندن نقشه‌ی توپوگرافی ابتدا لازم است به عنوان نقشه که در بالای آن قرار گرفته‌است، توجه داشته باشیم.

در سمت چپ یا سمت نقشه تعدادی شماره نوشته شده است که این شماره‌ها همان مقیاس نقشه می‌باشند. این مقیاس‌ها به صورت عددی و برحسب مایل خشکی، مایل دریایی و مایل صحرایی نوشته می‌شوند.

در زیر مقیاس، نام ابزار و نرم‌افزارهای ترسیم نقشه ذکر شده‌است.


انجام توپوگرافی با کمترین قیمت و بالاترین کیفیت ممکن

هر مکانی که بر روی topographic map قرار دارد، دارای یک موقعیت مکانی است که جفرافیای آن نقطه را بر روی زمین مشخص می‌سازد. مختصات جغرافیایی مکان‌های مختلف موجود بر روی نقشه را با استفاده از اعداد موجود بر روی آن به دست می آورند.

از آنجایی که تهیه‌ی topographic map یک امر بسیار دشوار به شمار می‌رود، بنابراین لازم است که نقشه‌ها را در بین اسناد مهم نگهداری کنیم تا در صورت نیاز دوباره بتوانیم از آن‌ها استفاده کنیم.

شما عزیزان می‌توانید برای تهیه‌ی نقشه‌های توپوگرافی حرفه‌ای در راستای هدایت آب‌های سطحی، با مشاورین ما در ارتباط باشید.

عوارض نقشه‌ی توپوگرافی

نقشه‌های توپوگرافی نقشه‌هایی هستند که عوارض زیادی  را نمایش می‌دهند. تمامی عوارض موجود در سطح زمین مانند عارضه‌های طبیعی و عارضه‌های مصنوعی با استفاده از آلمان‌های خطی و آلمان‌های گرافیکی بر روی آن ها داده می‌شوند. این عوارض عبارتند از:

  • پهنه‌های آبی: پهنه‌های آبی شامل تمامی رودخانه‌ها، دریاها، رودها، دریاچه‌ها، اقیانوس‌ها و دیگر پهنه‌های آبی می‌شود. موقعیت این پهنه‌های آبی بر روی نقشه‌ی توپوگرافی به صورت واقعی بیان می‌شود و این موقعیت‌ها برای هدایت آب‌های سطحی اهمیت فراوانی دارند.   با استفاده از مقیاس موجود می‌توان موقعیت جغرافیای اصلی این پهنه‌ها را بر روی زمین به دست آورد.
  • پستی‌ها و بلندی‌ها: پستی‌ها و بلندی‌های topographic map شامل تمامی کوه‌ها، رشته کوه‌ها، قله‌ها، چاله‌ها، تپه‌ها، دره‌ها، شیب‌ها، گودال‌ها و دیگر پستی و بلندی‌های موجود بر سطح زمین می‌شود. با استفاده از نقشه‌های توپوگرافی می‌توان محل اصلی قرارگیری این پدیده‌ها را بر روی زمین نمایش داد.
  • پوشش‌های گیاهی: پوشش‌های گیاهی یکی از اجزای سطح زمین هستند که در اکثر نقاط زمین گستردگی دارند. نمایش دادن پوشش‌های گیاهی بر روی سطح زمین با دشواری‌های زیادی همراه است. مهندسین ما با استفاده از تجارب و تخصص خود توانسته‌اند بهترین نوع نقشه‌های توپوگرافی را به شما عزیزان  ارائه کنند.

سایر خدمات: طراحی و تهیه نقشه های یو تی ام

موقعیت مکانی پوشش‌های گیاهی با استفاده از مقیاس قابل نمایش است. پوشش‌های گیاهی این نقشه شامل انواع گیاهان موجود در جنگل‌ها و دیگر نواحی سطح زمین می‌شود.

  • مرزها: بر روی نقشه‌ها توپوگرافی انواع مرزهای بین‌المللی، کشوری، شهری، استانی، منطقه‌ای و جغرافیای نمایش داده می‌شود که فاصله‌ی عرضی و طولی این مرزها با استفاده از مقیاس و راهنمای نقشه قابل یافتن است.
  • جاده‌ها: جاده‌ها یکی از عوارض مصنوعی موجود بر سطح زمین به شمار می‌روند که وجود آن‌ها برای انجام امور انسانی از اهمیت زیادی برخوردار است. جاده‌ها به طور کاملاً دقیق بر روی نقشه‌ نمایش داده می‌شوند.
  • عوارض انسانی: عوارض انسانی پدیده‌هایی هستند که توسط انسان ساخته می‌شوند. این عوارض شامل خانه‌ها، خطوط لوله، پالایشگاه‌ها، دکل‌‌های برق و مواردی از این قبیل می‌شوند.
  • عناوین: عناوین همان موضوعات نقشه یعنی نام مکان‌ها، انواع پوشش‌های گیاهی و انواع پهنه‌های آبی می‌باشند.

هدایت آب‌های سطحی به چه منظور صورت می‌گیرد؟

آب‌های سطحی شامل تمام اب‌های موجود در سطح زمین مانند آب باران، آب رودخانه‌ها و آب‌های روان‌شونده‌ی دیگر می‌شود. برای این‌که این آب‌ها در مسیر خود حرکت کنند و سرریز نشوند، متخصصان راه‌هایی را پیشنهاد می‌کنند که یکی از این راه‌ها، هدایت آب‌های سطحی می‌باشد.

جمع آوری آب‌های سطحی یکی از موضوعات مهم در ساخت شهرها و ساخت دیگر پدیده‌ها به شمار می‌رود. جمع آوری و هدایت آب‌های سطحی به منظور جلوگیری از بروز سیلاب، طغیان رودها و سیل انجام می‌شود.

هدایت آب‌های سطحی میزان بهره‌وری انسان‌ها از آب را افزایش می‌دهد و میزان تخریب‌های آبی را در سطح زمین به حداقل می‌رساند. به همین دلیل هدایت آب‌های سطحی از اهمیت فراوانی برخوردار است.

یکی از راه‌های هدایت آب‌ ای سطحی، استفاده از نقشه‌های توپوگرافی برای هدایت آب‌ها می‌باشد. این نقشه‌ها مزایای بسیاری را در هدایت آب‌های سطحی به وجود می‌آورند که در ادامه در مورد آن‌ها صحبت می‌کنیم.

کاربرد و مزایای نقشه‌ی توپوگرافی در هدایت آب‌های سطحی

برای هدایت آب‌های سطحی یکی از مطمئن‌ترین راه‌های موجود، استفاده از توپوگرافی می‌باشد که مزایای فراوانی در زندگی انسان دارند.

مدیران با استفاده از این ابزار می‌توانند از محل دقیق قرارگیری پدیده‌‌های طبیعی و پدیده‌های مصنوعی بر سطح زمین باخبر شوند و برنامه‌ریزی برای هدایت آب‌های سطحی را بر اساس این پدیده‌ها انجام دهند.

سایر خدمات:

مدیران برنامه‌ریزی برای آب‌های سطحی با استفاده از این نقشه‌ها می‌توانند پدیده‌ها را شناسایی کرده و مسیر هدایت آب‌های سطحی را به گونه‌ای ترسیم کنند که با پدیده‌ای طبیعی و مصنوعی برخورد نداشته باشد.

بنابراین با توجه به نکات بالا می‌توان از میزان اهمیت نقشه‌های توپوگرافی در هدایت آب‌های سطحی با خبر شد.

شما عزیزان می‌توانید برای سفارش انواع نقشه‌ها از جمله توپوگرافی، با ما ارتباط بررار کنید و از راهنمایی‌های مشاوران برجسته‌ی ما استفاده کنید.

سخن پایانی

امروزه با افزایش میزان بارش و آب‌های موجود بر سطح زمین، موضوع هدایت آب‌ها اهمیت زیادی پیدا کرده‌است که مدیران برنامه‌ریزی برای هدایت این آب‌ها به دنبال نقشه‌هایی هستند که بتوانند کار خود را به طور دقیق و آسان انجام دهند.  یکی از راه‌های هدایت آب‌های سطحی، استفاده از نقشه‌های توپوگرافی می‌باشد.

نقشه‌های توپوگرافی به نقشه‌ای گفته می‌شود که محل قرارگیری پدیده‌های طبیعی و مصنوعی را بر روی زمین به صورت دقیق نمایش می‌دهد. این نقش ‌ها کاربزد فراوانی دارند و در انواع برنامه‌ریزی‌ها مورد استفاده قرار می.گیرند.

نقشه‌های توپوگرافی دارای اجزای مختلفی نظیر مقیاس، لجند، تراز، عنوان و علامت شمال می‌باشند که هر کدام از این احزا در جهت استفاده‌ی آسان تهیه و تنظیم شده‌اند.

لجند نقشه‌های توپوگرافی همان راهنمای نقشه است که با استفاده از رنگ‌های مختلف می‌تواند پدیده‌ ای موجود در سطح زمین را نمایش دهد. مقیاس نیز میزان فاصله‌ی پدیده‌‌ها از یکدیگر را نشان می‌دهد. منحنی تراز نقشه‌ی توپوگرافی میزان پستی‌ها و بلندی‌ها و پدیده‌های موجود بر سطح زمین را نمایش می‌دهد. عنوان و علامت شمال از دیگر راهنمایان نقشه‌ی توپوگرافی هستند که می‌توانند کاربر را در خواندن نقشه یاری کنند.

نقشه‌های توپوگرافی انواع عوارض موجود بر سطح زمین مانند عوارض  کوهستانی، عوارض انسانی، جاده‌ها، پهنه‌های آبی و اقیانوس‌ها و انواع پوشش‌های گیاهی چ جنگل‌ها را نشان می‌دهند که با استفاده از آن‌‌ها عمل هدایت آب‌‌های سطحی با موفقیت و به صورت دقیق انجام می‌پذیرد بدون این‌که با پدیده‌های انسانی برخورد داشته باشد.

یکی از سایت‌های معتبر در زمینه‌ی ترسیم نقشه‌های توپوگرافی، سایت ما می‌باشد که چندین سال سابقه‌ی مرتبط در این زمین را دارا بوده‌است. مهندسین ما با استفاد از تکنولوژی‌های به روز و پیشرفته توانسته‌اند انواع نقشه‌های توپوگرافی را تهیه کرده و به مشتریان ارائه دهند. شما عزیزان می‌توانید برای کسب اطلاعات بیشتر با شماره تماس ما تماس حاصل فرمایید. مشاوران ما آماده‌ی پاسخگویی به سوالات شما عزیزان در زمینه‌ی ترسیم نقشه می‌باشند.

پیمایش به بالا